Průvodce nákupem výdejníku vody: filtrovaná voda pro moderní kancelář

Výdejník vody Borg & Overstrom B3

Při nákupu bezbarelového výdejníku vody si přece chcete být jisti, že jste vybrali dobře a zařízení odvede svoji práci na jedničku. Přinášíme vám našeho průvodce, jak zajistit pitný režim na pracovišti šitý na míru právě vám a vašim potřebám.

 

Dělat rozhodnutí pouze na základě pořizovací ceny nebo jen z estetických sympatií může vést k pořízení výdejníku, který nedosáhne tížených výsledků, ke kterým je přímo určen. Nepotřebujete jen dobře vypadající stroj. Výdejník musí umět svoji práci odvést za všech okolností a zároveň sloužit dlouhé roky. 

Při rozhodování, jaký typ výdejníku nainstalovat do vaší kanceláře či na vaše pracoviště, je dobré vzít v úvahu následující:

  • Počet uživatelů na jeden výdejník vody za hodinu
  • Výdej vody do skla, karafy, osobní tritanové lahve případně kombinace všeho?
  • Chlazená, horká, vlažná, neperlivá nebo perlivá voda?
  • Umístění
  • Pravidelná údržba a dezinfekce
  • Provedení distributoru (volně stojící, na/pod pracovní deskou)

 

Počet uživatelů na jeden výdejník vody za hodinu

 

Začnete tím, že zjistíte, kolik lidí bude používat každý jeden výdejník vody.

Příkladem může být společnost, která má na pracovišti v jeden čas 1 000 lidí, nicméně na každém patře je celkem do 100 pracovníků. Každému patru přísluší jen 3 místa, kde lze výdejník postavit (tzv. coffee points), což rázem zúží vaše možnosti. V praxi to pak znamená, že nepotřebujete pořídit distributor vody, který zvládne velký objem vody v jeden čas. Postačí vám 3-4 kancelářské výdejníky, jelikož každý z nich připadne na 20-25 uživatelů.

Jakmile se však dostaneme do jídelny, jeden výdejní stojan musí zvládnout obsloužit klidně i 70-100 lidí během 2hodinového obědového okna. Řešením by se mohlo zdát pořízení vysokokapacitního výdejního systému, jehož chladicí systém takový počet lidí "utáhne". Zde je potřeba vzít ovšem v úvahu, že naplnění sklenice trvá přibližně 25-30 sekund a z pohledu času tak nebude reálné obsloužit všechny návštěvníky. V této situaci se jako nejlepší řešení jeví pořízení 3 výdejních zařízení s méně výkonným chladičem.

 

Výdej vody do skla, karafy, osobní lahve

 

Dobré je také zvážit, zda vaši kolegové a zaměstnanci plní 200 ml nebo 500 ml lahve.

Poslední rok až dva je zaznamenán obrovský nárůst počtu lidí, kteří vlastní ekologické (někdy nazývané jako zdravé) opakovaně použitelné lahve na pití. Chvála jim! Svoji osobní lahev mají vždy po ruce a šetří tak oceány od zbytečného plastu, stejně jako energetický výdej spojený s výrobou a recyklací PET lahví. Proto při výběru vhodného zařízení musíte myslet na dvě věci: výdejní výšku distribuce vody a výstupní objem.

Ne všechny bezbarelové výdejníky mohou pohodlně pojmout lahve, což ztěžuje jejich plnění a v neposlední řadě mnohdy špiní výdejní kohout (přímý styk kontaminované lahve s kohoutem výdejníku). Například zařízení Borg & Overström B3 disponuje výdejní výškou 265 mm, aby se vešly i 500 ml lahve. Výdejník Borg & Overström B4 je na tom ještě lépe - prostor pro lahev činí 270 mm.

Spousta kanceláří má také zasedací místnosti a svým vzácným hostům by rádi servírovali filtrovanou vodu ve velkých džbánech nebo karafách. V této situace je to jeden uživatel na jeden výdejní stojan, avšak od zařízení bude vyžadován vysoký výkon chladiče a konstantní čas zotavení. Konstantní dobou znamená, že poslední napuštěná karafa vody bude mít stejnou teplotu, jako ta první (chladič bude stíhat dochlazovat vodu).

 

Chlazená, horká, vlažná, neperlivá nebo perlivá voda?

 

Moderní bezbarelové výdejníky vody lze přizpůsobit různým potřebám a vkusu. Než se rozhodnete k nákupu výdejníku pro vaši kancelář, promluvte si se svými kolegy a zaměstnanci a zjistěte, jakou vodu mají rádi a preferují (dobře poslouží vnitřní anketa). 

Ve společné firemní kuchyni mohou chtít kombinovat horkou (příprava čaje, kávy, polévek), chlazenou a vlažnou vodu. V manažerských prostorech a zasedacích/konferenčních místnostech však může váš personál dávat přednost vodě chlazené a bublinkové.

 

Umístění 

 

Existují určitá omezení, kam můžete výdejník vody umístit. Například je vhodné jej postavit co nejblíže k napojení k přívodu vody a samozřejmě k elektrickému napájení (limit délky el. kabelu od zásuvky). Čím dále je zařízení od napojení k vodovodnímu potrubí, tím slabší bude tlak vody a tím pomaleji může voda vytékat. Naplnění 500 ml lahve filtrovanou vodou trvá 25 až 30 sekund, což nezní jako věky, ale když už se čas prodlouží na 45 sekund, lidé si toho zajisté všimnou. 

Doporučuje se, aby byly volně stojící distributory umístěné na velmi frekventovaných místech připevněny ke zdi. Pokud někdo/něco narazí do stojanu, není šance, aby se překlopil.

Pro výdejníky Borg & Overström lze pořídit ocelový kryt zadní části, který slouží právě k připevnění celého výdejního stojanu ke zdi. Zároveň pokrývá veškerou elektroniku a vodovodní připojení, což stojany činí bezpečnými a odolnými proti neoprávněné manipulaci (vhodné zejména ve skladech a na chodbách s nadměrným provozem).

 

Pravidelná údržba a dezinfekce

 

Moderní bezbarelové výdejníky vyžadují minimální údržbu, nicméně je silně doporučeno dodržovat pokyny výrobce a dodavatele. Každých 6 měsíců byste měli provádět kompletní čištění, výměnu filtru a dezinfekci, což trvá přibližně 60 minut na výdejní stojan.

Doporučujeme, aby pravidelnou údržbu prováděl vyškolený odborník. Distributor vody je potravinářský produkt a jeho nedostačující nebo nevhodně provedený servis může představovat vážné zdravotní riziko pro uživatele. Kromě toho vzniklé usazeniny vodního kamene v konečném důsledku zastaví nebo značně omezí účinnost celého systému.

Za každodenní úklid však odpovídá provozovatel sám. U výdejníků vody například vyprazdňování a čištění odkapávací misky, udržení čistoty v okolí misky a u výstupního kohoutu a celkové zachování hygienické a estetické čistoty vnějších stran zařízení.

 

Provedení distributoru

 

Existuje spousta alternativ zajištění pitného režimu na pracovišti oproti nejčastěji známé verzi - vodě v barelech. Obvykle spadají do jedné z následujících kategorií.

 

Distributor na pracovní desce (counter-top)

 

Kompaktní výdejní chladič, který je umístěný přímo na pracovní desce (např. kuchyňské lince). Samotný filtr, popřípadě tlakovou lahev CO2 (u verze se sycením) je však vhodné umístit skrytě pod pracovní desku. 

Výdejník vody na pult Borg & Overstrom B4

 

Distributor pod pracovní deskou (under-counter)

 

Tyto systémy sestávají z výdejního kohoutu namontovaného na pracovní desce a z chladicího/filtračního systému, který je umístěn pod pultem nebo pracovní deskou. Příkladem jsou systémy Borg & Overström U1 a U2.

Borg & Overström U1 a U2  

 

Volně stojící distributory vody

 

Výdejníky vody, které stojí na podlaze a obvykle dosahují výšky pasu. Jde o nejoblíbenější variantu, protože je lze nainstalovat na většině míst (Borg & Overström B2, B3, B4, B5 a F4).

Volně stojící výdejník vody Borg & Overström B5

 

Pohodlná alternativa zajištění pitného režimu na pracovišti

 

Tam, kde jste doposud pravděpodobně měli fontánu s barelovou vodou, kolem chodby vyskládané prázdné/plné plastové barely a řadu otázek mezi zaměstnanci, kdo bude barel měnit tentokrát, kdo objedná další barely a kdo zaúčtuje další doklad od nákupu, můžete nyní vytvořit vlastní zdroj pitné vody navržený podle konkrétních potřeb vašeho pracoviště.

Místo toho, abyste se omezili na jeden nebo dva typy fontány pro svou kancelář, můžete pro konkrétní potřeby vybrat řadu různých variant. Například integrovaný kohoutek ve firemní kuchyňce, distributor na pracovní desce pro zasedací místnost a volně stojící distributor vody na recepci. 

Můžete si vybrat, zda chcete personálu a hostům poskytnout vodu horkou, vlažnou, chlazenou, perlivou nebo neperlivou. Vždy filtrovanou - chutnou a zbavenou nežádoucích látek ve vodě. Některé distributory je možné objednat ve vícero barevných provedení, takže můžete následovat vaši korporátní identitu a design pracoviště.

 

Kontaktuje nás a nechte si pomoct s vhodným řešením právě pro vás.